Naar de navigatie Naar de inhoud

Zin in een potje voetbal?

Geplaatst op 17 augustus 2017 door - 1270 keer bekeken

Foto Zin in een potje voetbal?

Alle ogen waren in de afgelopen weken gericht op het EK vrouwenvoetbal. Tien speelsters en een keepster die niet alleen zichzelf maar ook heel Nederland op de kaart willen zetten. Alles speelt zich af op het veld. Maar ook aan de zijlijn van het veld zijn belangrijke spelers actief. Naast de coach en het aanmoedigend publiek zitten de reservespelers paraat om bij te springen wanneer er gewisseld wordt. Zij moeten bescheiden afwachten wanneer zij aan de beurt zijn, maar hebben net zoveel motivatie en energie om er samen alles aan te doen om te winnen.

Wedstrijd

De wedstrijd kun je misschien wel vergelijken met het ziekteproces waar iemand met een (zeldzame) aandoening mee te maken krijgt. Je moet keihard je best doen, getraind zijn en geluk hebben om de wedstrijd te winnen. De Oranjeleeuwinnen zijn de speelsters die keihard getraind hebben en geselecteerd zijn om op televisie hun talent te mogen laten zien. Maar daarnaast voetballen er nog 153.000 meiden en vrouwen bij de KNVB. Een groot deel wil ook dolgraag dat hun talent ontdekt wordt, maar ze worden niet gezien of komen niet door de selectie heen. Anderen vinden het prima om op de achtergrond te blijven en spelen recreatief een potje voetbal.

Verschillen

In een patiëntengroep zie je ook veel verschillende mensen. De ene patiënt is getraind om onder de aandacht te blijven van de arts terwijl de ander afwacht op een telefoontje van de arts. Dit merk ik ook in de gesprekken die ik heb met patiënten met een zeldzame aandoening. Laatst hoorde ik op één bijeenkomst twee hele verschillende verhalen. De ene patiënt ging overal achteraan en stopte niet voordat ze het volledige antwoord had. De andere patiënt was afwachtend en vroeg zich af waarom zij nog niet opgeroepen was voor een onderzoek. Dezelfde arts maar totaal verschillende verhalen.

Coaching

Belangrijk is dat de arts aandacht blijft hebben voor alle patiënten die hij/zij onder zijn hoede heeft. Ook degene die niet getraind is om de aandacht te vragen of degene die hier niet toe in staat is. De arts kun je vergelijken met de coach aan de kant van het veld. Hij/zij kan je begeleiden, trainen en aansturing geven waar nodig is.

Ondersteuning

Ook is het enorm belangrijk dat je je als patiënt gesteund voelt, niet alleen door je arts, maar ook door je omgeving. Het is fijn als familie en vrienden met je meeleven, meedenken en mee helpen. Dit is wat je nodig hebt tijdens je ziekteproces. Ik weet zeker dat het de EK dames enorm heeft geholpen dat ze vanuit een vol stadion aangemoedigd werden tijdens de finale.

Juiste keuze

Vanuit ‘Expertise in kaart’ ondersteunen we ook patiënten door informatie aan te bieden voor de hele patiëntengroep, van bescheiden patiënt tot assertieve patiënt. Iedereen kan dan op zijn eigen manier en tempo de juiste keuze maken voor de zorg die zij willen ontvangen. En hopelijk winnen ook deze patiënten, net als de EK dames, hun wedstrijd!



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.